Honda na Red Dot Design Awards opäť triumfuje

Streda, 2023, apríla 12

Spoločnosť Honda získala už štvrtý rok po sebe štyri ocenenia Red Dot Product Design Awards za dizajn automobilov a motocyklov.

·         Úplne nové modely Honda Civic e:HEV a Civic Type R ocenila porota súťaže Red Dot za výnimočný dizajn a inovácie.

·         Víťazstvá modelov CB750 Hornet a XL750 Transalp s európskym dizajnom znamenajú uznanie pre odvetvie motocyklov značky Honda.

·         Vďaka štyrom oceneniam za produktový dizajn, ktoré spoločnosť Honda získala v roku 2023, je ich celkový počet trinásť za štyri roky.

Spoločnosť Honda získala dve ocenenia Red Dot Design Awards 2023, a to za úplne nový model Civic e:HEV a za model Civic Type R. Honda oslávila aj ďalšie dve víťazstvá Red Dot Design Awards, a to za motocykle CB750 Hornet a XL750 Transalp.

Ocenenia Red Dot Design Awards sú medzinárodne vyhľadávanými oceneniami, ktoré sa udeľujú za výnimočný estetický, funkčný, inteligentný alebo inovatívny dizajn produktov. Víťazi, ktorých vyberá 50-členná medzinárodná porota, ktorá testuje a hodnotí každého účastníka súťaže, odrážajú najnovšie technické, sociálne, ekonomické a ekologické požiadavky spotrebiteľov.

„Tento rok Honda oslavuje 75. výročie svojho založenia a získanie viacerých ocenení Red Dot Design Awards v kategórii produktového dizajnu už štvrtý rok po sebe, a to za všetky naše produktové rady automobilov a motocyklov, čo je fantastické a svedčí o našich vývojových procesoch. Veríme v jedinečný prístup k dizajnu a použiteľnosti, ktorý je zameraný na človeka, a je potešujúce, že sa toto zameranie odráža v ďalšom ocenení spoločnosti Honda na súťažiach Red Dot Design Awards,“ povedal Toshinobu Minami, prevádzkový riaditeľ Design Center, Honda R&D Co. Ltd. „Tieto ocenenia svedčia o kvalite a odbornosti našich dizajnérskych tímov a oddelení výskumu a vývoja, ktoré sú zodpovedné za naše produkty a pre ktoré sú používatelia – naši zákazníci – stredobodom ich práce. Spoločnosť Honda bude aj naďalej vytvárať návrhy, ktoré do jej budúcich produktov dokážu priniesť „vzrušenie“, pričom bude pokračovať v tomto prístupe zameranom na človeka.“

Úplne nový hatchback Civic e:HEV sa riadil vývojovým princípom „vzrušujúci Civic“, ktorý sa zameriava na to, ako môžu exteriérové a interiérové prvky spolupracovať na vytvorení pohodlnejšieho a osviežujúcejšieho zážitku vo vozidle, ktorý majiteľom spríjemní každodenný život. Nový Civic, ktorý je najnovším modelom s nehlučným a elegantným dizajnovým smerom značky Honda, má dlhší rázvor, nižšiu, elegantnejšiu líniu strechy a nižšiu líniu pásov, ktorá zväčšuje rozsah presklenia. To nielenže zlepšuje vonkajší výhľad, ale prináša aj rovnaký pocit priestoru a vzdušnosti ako v pôvodnom modeli Civic.

Dlhodobá vývojová zásada spoločnosti Honda „Človek – maximum, stroj – minimum“ (M/M) viedla k používateľsky orientovanému, ale modernému dizajnu s osobitnou pozornosťou venovanou farbám, vysokokvalitným materiálom príjemným na dotyk na zlepšemie používateľského zážitku. Dômyselné balenie hybridného systému v rámci podvozku zabezpečuje, že napriek športovej siluete nie je narušený vnútorný priestor.

Nový Civic Type R, vyvinutý v rámci modelového konceptu „Ultimate Sports 2.0“, vylepšuje elegantnú a športovú siluetu štandardného modelu, pridáva širšie oblúky, široké 19" disky kolies, agresívny štýl zameraný na trať a funkčné zadné krídlo, ktoré vytvára skutočný prítlak. Vnútorne nový Type R vzdáva hold svojim ikonickým predchodcom a je vybavený červeným kobercom a športovými sedadlami obopínajúcimi postavu, ako aj novým kovovým radením v tvare slzy a na mieru vyrobeným digitálnym ciferníkom.

Motocykel CB750 Hornet získal aj ocenenie za produktový dizajn. Vynovený model sa nachádza na vrchole triedy športových naháčov strednej kubatúry, ktorý sa inšpiruje svojím predkom a je vybavený úplne novým paralelným dvojvalcovým motorom s objemom 755 cm3, ktorý je uložený v úplne novom ľahkom oceľovo-diamantovom ráme. Dizajnérske oddelenie spoločnosti Honda v Ríme vytvorilo model CB750 Hornet ako nový, moderný výraz technickej krásy s ostrými líniami a agresívnymi uhlami. Hlavným poznávacím znakom modelu Hornet je palivová nádrž, ktorá je inšpirovaná tvarom krídla sršňa a charakterizuje svalnatosť a atletickosť spojenú s motocyklami v štýle Streetfighter.

Okrem toho, model XL750 Transalp získal od poroty súťaže Red Dot najvyššie ocenenie. Model XL750 Transalp, ktorý sa po takmer desiatich rokoch vracia do ponuky motocyklov značky Honda, prináša „multiúčelový“ pohodlný crossover „na všetko“ pre novú generáciu jazdcov. Je postavený na rovnakom úplne novom paralelnom dvojvalcovom motore s objemom 755 cm3 ako Hornet a verne odkazuje na ikonický pôvodný model XL600V Transalp z roku 1986, ale má nezameniteľný moderný vzhľad vďaka tvarovanej kapotáži a clone, ktoré spoločne eliminujú nárazy a zvyšujú ochranu pred poveternostnými vplyvmi. Elegantný, jednoduchý a čistý ikonický postoj s dlhými nohami zostáva zachovaný a vyjadruje dobrodružný zámer, ktorým je tento motocykel preslávený.

Tohtoročné úspechy zvýšili počet ocenení Red Dot Design Awards, ktoré spoločnosť Honda získala od roku 2020, na 13, vrátane ocenenia „Best of the Best“ (Najlepší z najlepších) pre model Honda e v roku 2020. Odvtedy bol tento model aj model CBR1000RR-R Fireblade SP zaradený do múzea Red Dot Design v nemeckom Essene, jednej z najvýznamnejších svetových výstav súčasného dizajnu.